Croissanty pocházejí z Rakouska, nikoli z Francie

Jen málo věcí je tak typicky francouzských jako croissanty, které kromě toho, že jsou lahodné, poskytují příležitost otestovat si svůj nejvýraznější francouzský přízvuk, když o nich mluvíte. Jak se však ukázalo, croissanty nepocházejí původně z Paříže ani odjinud ve Francii – ve skutečnosti pocházejí z Vídně a v Rakousku jsou známé jako kipferl , což je německé slovo pro „půlměsíc“. (Jak si asi dokážete představit, to je také význam slova „croissant“.)

Podle legendy (ačkoli je s největší pravděpodobností apokryfní) byly croissanty vytvořeny na oslavu vojenského vítězství nad Osmanskou říší v roce 1683 a jejich tvar napodoboval symbol osmanského půlměsíce. Jiní sahají původ tohoto pečiva až do 13. století . Croissanty jsou ve Francii klasifikovány jako viennoiserie , což je termín označující snídaňové pečivo vyrobené ve vídeňském stylu, a ve Francii se staly populárními poté, co rakouský pekař ve 30. letech 19. století otevřel obchod v Paříži – byly však méně vločkové a máslové než croissanty, které známe dnes, protože francouzští pekaři začali používat laminované těsto na počátku 20. století. Croissanty sdílejí svůj překvapivý původ s jiným pečivem, které je obvykle spojováno s jinou zemí: dánskými chleby, které navzdory svému názvu nejsou dánské. Pocházejí také z Vídně, a proto jsou v Dánsku známé jako wienerbrød („vídeňský chléb“). Možná je načase, aby rakouští pekaři dostali zasloužené uznání.